Olet täällä: Etusivu > Historiaa

Historiaa

Väärinmajan syntyhistoriaa

Eräkausi ja nimen synty
Vanhan Ruoveden erämaat olivat keskiajan lopulla melkein asumattomia, eivät kuitenkaan täysin, sillä Ylä-Satakunnan emäpitäjistä - Karkusta, Kyröstä, Pirkkalasta, Kangasalta, Vesilahdelta ja Lempäälästä tehtiin tänne säännöllisiä metsästys-, kalastus- ja lappalaisten verotusretkiä. Niitä varten rakennettiin yöpymispaikoiksi ja varastoiksi erämajoja.

Niistä, erämajoista juontuu kylämme nimi, mutta tähän yksimielisyys asiasta loppuukin. Nimen selitysyrityksiä on monta, emmekä varmaan ole vielä viimeistä nimitarinaa kuulleetkaan.
- Erämiehet tulivat etelästä Kautun ohi, kääntyivät oikealle, joutuivat pussinperään toteamaan, että väärään meni, mutta majamme teemme tähän. Paikan nimeksi tuli Väärinmaja.
- Toisen selityksen mukaan erämiehet olivat kotoisin Vääri-nimisestä talosta Lempäälästä. Kun he nousivat Majalahden kohdalla maihin ja rakensivat majansa, naapurit antoivat nimen Väärinmaja.
- Erämaja rakennettiin rantarinteeseen liian alhaalle ja väärään paikkaan siinä mielessä, että se kastui kevättulvien aikana.
- Eräisännän, -värdin maja muuntui suomalaisten suussa niin, että d-äänne liudentui pois, sitähän ei hämäläismurteissa käytetty. Värdistä tuli vääri ja hänen majansa oli väärin maja.

Ensimmäisen asutuksen kausi
V. 1542 antamallaan mahtikäskyllä valtakunnan ylin päättäjä, Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa lopetti eräretket. Maat peruutettiin kruunulle ja varattiin uudisasutustarkoituksiin toiveena saada lisää veronmaksajia.

- Väärinjärveltä Heikki Sorrin omistama kalamaja siirtyi savolaisten Lauri Hyyryläisen ja Olavi Kekkosen omistukseen 1565. Syntyivät Hyyrylän ja Työrön talot.
- Hietasen eräisäntä, nimismies Juhana Vaininen Tammerkoskelta palkkiona kuninkaan käyttöön asettamastaan miehestä ja sotaratsusta sai erivapauden pitää maansa. Sillä asuvat Pietari Nenonen ja Eskil Kauppinen katsottiin Vainisen lampuodiksi eli vuokralaiseksi. Nokian Viikinkartanon maalla lampuoti oli Lasse Manninen.
- Hanhosta, vuoden 1552 eräluettelon Kangasalan Pitkäjärven Heikki Pietarinpojan eräsijasta vuosisatojen kuluessa muodostunut Hanhonkylä lasketaan nykyään myös Väärinmajaan samoin kuin
- Korpulasta, Pirkkalan Heikki Erkinpojan uudisasumuksesta muodostunut Korpulankylä.

Väärinmajan 3. kyläkirja
Näiden seitsemän alkuperäistalon ja niiden jakamisista muodostuneiden talojen, torppien ja töllien asukkaista ja heidän elämästään olemme kokoamassa Väärinmajan kolmatta kyläkirjaa.
Olet tervetullut urakkaan mukaan. Ilmoittautua voit os. asikainen.liisa@outlook.com.
Ennen kaikkea toivomme tietoja ja tarinoita 1900-luvun elämästä, ihan niitä arkiasioita, ja juhlista tietenkin...

« Edellinen  |   Ylös  |   Seuraava »

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Kirjaannu